Muffinki śliwkowe na szybkiego

Muffinki śliwkowe na szybkiego. Bardzo je lubię, bo są puszyste, mięciutkie i robi je się naprawdę szybko. Przyszłam dzisiaj z pracy dosyć późno ale już w drodze do domu miałam plan, że właśnie upiekę muffinki ze śliwkami.

muffinki sliwkowe

Muffinki śliwkowe

Składniki:

10 muffinków

180 g mąki

100 ml oleju

150 ml crème fraîche

1 duże jajko

40 g trzcinowego cukru

40 g cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki oczyszczonej sody

½ łyżeczki waniliowego ekstraktu

szczypta soli

4 duże śliwki

przepis na muffinkiJak zwykle suche składniki i mokre wymieszaj w oddzielnych miskach, a następnie połącz  miksując lekko lub mieszając łyżką. Papierowe papilotki umieść w muffinkowej formie i napełnij ciastem. Pokrój śliwki w kostkę i wciśnij w ciasto. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 175ºC, nastawionego na termoobieg i piecz przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone muffinki oprósz cukrem pudrem.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *