Muffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem

Śniadanie uwielbiam i zawsze sobie dogadzam. Dziś z samego rana upiekłam muffinki śniadaniowe z suszonymi morelami, rodzynkami i słonecznikiem. Muffinki są lekko słodkie, głównie ze względu na suszone owoce, ale  i tak dodałam odrobinę brązowego cukru.

muffinki śniadaniowe

Muffinki śniadaniowe lub po treningu jak kto woli są gotowe w 20 minut. Naprawdę szybkie i zdrowe śniadanie! Jeśli lubicie takie zdrowe muffinki to proponuję też muffinki dietetyczne z jagodami, które sama niedługo upiekę, bo jagody już zaczynają dojrzewać w pobliskim lesie.

Muffinki śniadaniowe z morelami, rodzunkami i słonecznikiem

Przepis na muffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem

Składniki:

na 10 muffinek śniadaniowych

  • 250 ml mąki pszennej
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g nasion słonecznika
  • 6 łyżek drobnych rodzynek
  • 10 suszonych moreli
  • 100 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
  • 2 jajka
  • szczypta soli do smaku

Wykonanie:

  • Wymieszaj oddzielnie suche składniki i mokre, po czym połącz delikatnie za pomocą łyżki. 
  • Wstaw papierowe foremki w otwory w formie muffinkowej i napełnij ciastem. Jeśli nie masz formy muffinkowej użyj podwójnych foremek papierowych, bo inaczej wypłynie ciasto.
  • Piecz muffinki śniadaniowe w piekarniku na 200ºC z termoobiegiem, przez 10 – 12 minut, lub do suchego patyczka.

Muffiny dietetyczne na śniadanie

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *