Muffiny brownies z masłem arachidowym

To już mój kolejny bezglutenowy przepis. Pamiętacie brownie bezglutenowe z fasoli? Dzisiaj bez fasoli, przepyszne  muffiny brownies z masłem arachidowym, czekoladą i owsianymi płatkami.  Tak, tak gluten zawarty w płatkach owsianych nie jest szkodliwy pod warunkiem, że płatki owsiane nie są jakąś krzyżówką między pszenicą a owsem.

muffiny brownies z masłem arachidowym

Muffiny brownies to również całkiem wegetariański wypiek. Bardzo lubię takie wypieki, kiedy w domu zabraknie mi mąki, jajek czy masła. Wtedy taki przepis na wegetariańskie muffiny brownies jak znalazł. Poza tym te muffiny brownies są niesamowite w smaku. Dodatek masła orzechowego, które z powodzeniem zastępuje tradycyjne masło czy olej, w połączeniu z czekoladą i płatkami owsianymi nadaje muffinom niesamowity smak.

przepis muffiny brownies

Przepis na muffiny brownies z masłem arachidowym

Składniki:

12 muffiny brownies

  • 250 ml jogurtu
  • 150 ml masła arachidowego
  • 200 ml brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 ml błyskawicznych płatków owsianych, zmielonych
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka waniliowego extraktu
  • 250 ml czekoladowych chipsów, lub posiekanej czekolady
  • 100 ml  orzeszków ziemnych, solonych

Wykonanie:

  • Zmiksuj masło arachidowe z jogurtem i cukrem. 
  • Dodaj zmielone płatki owsiane, sodę, extrakt i kakao. Zmiksuj. Na koniec dodaj czekoladowe chipsy  i orzechy. Wymieszaj.
  • Foremkę muffinową na 12 muffinów posmaruj olejem i napełnij do ¾ objętości foremek. Piecz muffiny brownies na 175ºC (termoobieg) przez 15 minut.

muffiny  i brownies w jednym

brownies i muffiny

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *