Muffiny cynamonowe z kardamonem

Hej, hej! Dzisiaj pachnie na blogu cynamonem i kardamonem. Upiekłam muffiny cynamonowe z dodatkiem kardamonu. Nabrałam ochoty na słodkie. Pomyślałam co najszybciej można upiec w tygodniu. Dziecko podpowiedziało, dzisiaj jest dzień bułki cynamonowej – kanelbulledag w Szwecji. Jakoś nie chciało mi się piec drożdżowych bułeczek. Ale skusiłam się na muffiny cynamonowe. Lubicie muffinki? Ja też! Muffiny cynamonowe piekłam nie jeden raz. Dzisiaj na odmianę dodałam do nich kardamon. Uwielbiam zapach korzennych przypraw w wypiekach. Są przepyszne i smakują bosko. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu! Czuję się wtedy jak w cukierni.

muffiny cynamonowe

Muffiny cynamonowe

Składniki:

9 muffinów

90 g masła

135 g cukru

1 jajko

150 ml siadłego mleka

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki kardamonu, świeżo zgniecionego

150 g mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

cynamon i perłowy cukier do posypania

muffinyNastaw piekarnik na 175º na termoobieg  (bez termoobiegu 190ºC). Odważ cukier i zmiksuj na puszysto z jajkiem, wanilią i solą. Dodaj rozpuszczone masło z przyprawami, zmiksuj po czym wlej siadłe mleko i krótko zmiksuj. Przesiej mąkę i lekko wymieszaj z masą. Napełnij papilotki masą prawie po brzegi. Posyp muffiny perłowym cukrem i cynamonem. Papilotki najlepiej umieścić w muffinkowej formie. Wyrosną wtedy równe. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz muffiny przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Muffiny można zamrozić.

muffiny_przepis

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *