Muffiny dyniowe ze śliwkami

Witam serdecznie i zapraszam na muffiny dyniowe ze  śliwkami. Dawno nie piekłam muffinów, więc trochę za nimi zatęskniłam. Dzisiaj upiekłam muffiny dyniowe z dodatkiem  wędzonych śliwek. Pyszne, wilgotne muffiny. Nie przypuszczałam, że dynia i wędzona śliwka tak fajnie do siebie pasują.

przepis na muffiny dyniowe ze śliwkamiMasa na muffiny jest dosyć gęsta, ale nie zapominajcie, że pieczona dynia jest bardzo wilgotna. Muffiny dyniowe pieką się też znacznie dłużej niż na przykład muffiny czekoladowe.

przepis muffiny

Przepis na muffiny dyniowo śliwkowe

Składniki:

na 10 dużych muffinów

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g cukru
  • 100 ml jogurtu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g roztopionego masła
  • 350 g upieczonej i rozgniecionej dyni
  • 70 g wędzonych śliwek, pokrojonych na małe kawałki
  • 3 łyżki grubo posiekanych orzechów pekan + 2 łyżki do posypania

Wykonanie:

  • Suche składniki czyli mąkę, cukier, proszek i cynamon wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj widelcem jogurt, jajka, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
  • Wymieszaj teraz mokre składniki z dynią. Na koniec dodaj suche składniki wędzone śliwki i część orzechów. Wymieszaj delikatnie.
  • Papierowe papilotki umieść w formie do muffinek i napełnij masą. Piecz na 175ºC przez około 20 minut.

muffiny dyniowe ze sliwkamiPozwoliłam sobie polukrować muffiny i posypać resztą orzechów. Na 10 muffinów potrzeba 150 ml cukru pudru i około jednej łyżki soku z cytryny.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *