Muffiny jagodowe z czekoladą

Muffiny jagodowe z białą czekoladą. Co prawda na świeże jagody jeszcze musimy poczekać, ale muffiny jagodowe można przecież zrobić z mrożonych jagód. Jak widać na zdjęciu upiekłam muffiny w domowej roboty papilotach, wykonane z papieru do pieczenia. Oczywiście do wypieku muffinów potrzebna jest wtedy foremka do muffinów.

muffiny jagodowe

Muffiny jagodowe

Składniki:

8 dużych muffinów

150 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

60 g cukru

100 g białej czekolady

1 jajko

100 ml maślanki

50 g rozpuszczonego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g jagód, mrożonych lub świeżych

muffiny jagodowe przepisNastaw piekarnik na 200ºC , z termoobiegiem na 175ºC. Wymieszaj suche składniki. Roztrzep jajko razem z maślanką i masłem. Dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie jagody i grubo pokrojoną czekoladę. Uwaga , nie rozmrażaj mrożonych jagód, tylko mrożone dodaj do masy i zamieszaj. Przygotuj 8 foremek i umieść je w foremce do pieczenia muffinów. Napełnij foremki masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny przez około 20 minut lub do tal zwanego suchego patyczka.

muffiny jagodowe puszyste

Piękne kolorki! Lato już tuż, tuż, więc niedługo będziemy zbierać jagody! Przepis na muffiny jagodowe na pewno się przyda nie jeden raz!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *