Muffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekolady

Muffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekolady w sam raz na piątkowy wieczór. Są to moje pierwsze klasyczne czekoladowe muffiny, które upiekłam na serwatce… Muffiny wyszły wspaniale puszyste no i oczywiście bardzo czekoladowe, a u nas w domu czekoladą nikt nie pogardzi.

muffiny mocno czekoladowe

Zawsze, kiedy mam zamiar piec muffinki obawiam się, że mi nie wyjdą takie jakie powinny być, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Co prawda wszystkie moje przepisy na muffiny mogą zadowolić każdego, ale te muffiny na serwatce po prostu wyszły perfekcyjne. Duża ilość kakao nadała muffinom ciemny kolor. Zajadając muffiny można trafić na kawałki półpłynnej czekolady.

muffiny

Przepis na muffiny mocno czekoladowe z kawałkami czekolady

Składniki:

14 muffinów

  • 100 ml oleju
  • 250 ml serwatki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2oo ml cukru
  • 50 ml brązowego cukru
  • 150 ml kakao
  • 400-450 ml mąki
  • 150 g czekolady, ja dałam gorzką

Wykonanie:

  • Suche i mokre składniki łączymy w osobnych naczyniach a następnie mieszamy delikatnie do połączenia. Papierowe foremki na muffiny umieszczamy w foremce na muffiny, wtedy muffiny łatwiej zachowają ładny kształt.
  • Pieczemy muffina na 160ºC (termoobieg) przez 20 minut.

przepis klasyczne muffiny czekoladowe

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *