Mule w białym winie i pomidorach

Mule w białym winie i pomidorach. Dosłownie kilka składników i pyszne danie na kolację już gotowe. Małże zazwyczaj jadam w restauracji ale od czasu do czasu próbuję własnych sił przyrządzić je samma. Jeśli lubicie skorupiaki proponuję również to niepracochłonne danie makaron z krewetkami lub spaghetti na ostro  mojej siostry.

mule w białym winieMule w białym winie i pomidorach

Składniki:

na 4 porcje

1 kg małży

150 ml białego, wytrawnego wina

1 duży ząbek czosnku

4 gałązki świeżej pietruszki

¼ łyżeczki grubomielonego czarnego pieprzu

4 duże pomidory

3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

sól do smaku

½ łyżeczki  płatków wędzonej chili

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

400 g świeżego makaronu, u mnie tagliolini

mule przepisPrzebierz małże. Tymi, które są otwarte postukaj o blat. Jeśli się zamkną to znaczy, że są sobre. Do dużego garnka wlej wino, dodaj czosnek, pieprz i nać pietruszki. Zagotuj i wrzuć małże. Przykryj garnek pokrywką i duś małże przez 5 minut. Małże powinny się otworzyć i zmienić kolor na pomarańczowy. Odcedż małże z płynu. Dwie łyżki bulionu zachowaj do pomidorów. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Przekrój na pół i wydrąż gniazdka. Pokrój miąższ w kostkę. Wrzuć pomidory na rozgrzaną oliwę. Pokrój drobno czosnek i dodaj do usmażonych pomidorów. Dopraw sos chili i solą. Ugotuj makaron al dente. Część małży oderwij od muszli i dodaj do sosu. Dodaj makaron i wymieszaj z sosem i małżami. Nałóż mule na talerze i posyp resztą pietruszki.

 

 

 

 

2 komentarze

  • Ciekawy przepis, choć nie wiem, czy dla mnie. Może na jakąś specjalną okazję. Na ogół jednak unikam owoców morza, ale to może dlatego, że nie radzę sobie z ich przyrządzaniem. Jednak ten przepis nie wydaje się skomplikowany, więc myślę, że na początek mógłby być dobry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *