Na śniadanie, deser lub po treningu

Domowy baton energetyczny

Oto przepis na domowe bars, które lubię zanurzać w mojej porannej kawie i nie tylko. Super przegryzka po intensywnych ćwiczeniach. Bardzo dobra, wysokobiałkowa i pożywna. U wiele lepsze od kupnych bars, a przede wszystkim tańsze. Bez dodatków!

Do takiego domowego energetycznego batona czy bars możesz wybrać suszone owoce, nasiona i orzechy, które naprawdę lubisz.

Składniki:

  • 2 ½ dl skondensowanego mleka
  • 1 dl wiórków kokosowych
  • 3 ½ szklanki płatków owsianych, nie błyskawicznych
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 70g dowolnych nasion (dyni, sezamu, słonecznika)
  • 70 g orzechów cashew

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko skondensowane w rondlelku i dodaj suche składniki i wymieszaj.
  • Ułóż folię aluminiową na blaszy do pieczenia i rozprowadz masę równomiernie na kształt prostokąta o grubości 1 cm .
  • Piecz bars w temperaturze 130 ° C, około 1 godziny. Zostaw do ostygnięcia na 15 minut, a potem potnij na kawałki.

Bars powinny być suche i  chrupiące. W takiej postaci można je przechowywać w suchym miejscu do 2 tygodni.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *