Naan chlebek z niespodzianka

Do wczorajszego kurczaka tandoori upieklam rowniez fantastyczny chlebek naan nadziewany dynia. Cos fantastycznego! Taki naan mozna jesc z roznymi hinduskimi potrawami. Slodkawy posmak dynii swietnie pasuje do ostrego kurczaka tandoori czy sosu curry.

Przepis na naan  chlebek nadziewany dynia

Składniki:
na 16 sztuk naan

  • 10 dl mąki
  • 2 ½ dl jogurtu, greckiego, gestego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży

Nadzienie z dynii

  • 1 mała dynia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 doniczka kolendry
  • 1 dl czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki garam masala przyprawy
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Pokrusz drożdże i wymieszaj z jogurtem, sola, jajkiem i mąka. Zagniec luzne ciasto. Zostaw do wyrosniecia na godzinę.
  • Obierz i oczyść dynię z pestek. Podziel na kawałki i piecz w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200 º C. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Rozgniec prażone kawałki dynii widelcem i wymieszaj z posiekaną kolendrą, czerwoną cebulą i przyprawami.
  • Podziel ciasto na 16 kulek. Wypełnij każdą kulkę 1 łyżką nadzienia z dyni i spłaszcz na grubośc 1 cm.
  • Piecz naan w piekarniku na 225º C (termoobieg), okolo 20 minut.

Dyniowe przysmaki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *