Nadziewane pieczarki na przekąskę

Uwielbiam grzyby w każdej postaci, a pieczarki szczególnie. Grzyby są tak smaczne, że można je spożywać świeże, marynowane, gotowane lub pieczone. Grzyby to również fantastyczny dodatek do wielu potraw.

O to  przepis na faszerowane pieczarki panierowane w tartej bułce. W sam raz na przekąskę czy danie do bufetu.

Składniki:

15 sztuk

  • 15 pieczarek, świeżych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • 1 ½ dl tartej bułki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  •  Obierz grzybów. Odkrój i wydrąż kapelusz bez jego uszkodzenia.
  • Posiekaj resztki pieczarek. Posiekaj również cebulę i pietruszkę na niemal mikroskopijnej wiekości kostkę.
  • Podsmaż cebulę, pieczarki i pietruszkę w niewielkiej ilości oleju, dopraw solą i pieprzem.
  • Wypełnij kapelusze grzybów farszem, zanurz w jajku, a potem  obtocz w bułce.
  • Smaż grzyby w oleju na złoty kolor po obu stronach.
  • Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawaj grzyby na ciepło same lub jako dodatek
Jarskie jedzonko w sam raz po świętach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *