Grzyby uwielbiam i jem przez cały rok. Bardzo lubię nadziewane pieczarki. Tym razem przyrządziłam je z włoskimi orzechami i parmezanem. Są wspaniałe! Nadziewane pieczarki to świetne danie bufetowe lub dodatek do mięsa. Wybieram małe grzyby, takie na jeden kęs. Oczyszczam je pędzelkiem i nadziewam, za każdym razem czymś innym. Tym razem spróbowałam nadziać pieczarki orzechami i parmezanem. Dokonałam więc kolejnego kulinarnego odkrycie, że pieczarki świetnie pasują z orzechami!
Nadziewane pieczarki
Składniki:
500 g pieczarek
30 g utartego parmezanu + 2 łyżki do posypania
2 łyżki natki pietruszki
30 połówek włoskich orzechów
sól i pieprz do smaku
3łyżki oliwy
2 łyżki masła
Pieczarki oczyść pędzelkiem. Odkrój trzonki i wydrąż trochę miąższu. Ułóż na blasze. Ogonki, miąższ i orzechy zmiksuj na gruboziarnistą masę przy pomocy malaksera, lub pokrój grubo. Usmaż na maśle, dodając również natkę pietruszki. Smaż przeż 30 sekund. Zdejmij patelnię z kuchni i dodaj parmezan. Wymieszaj masę i nadziej kapelusze pieczarek. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz pieczarki przez 15 minut. Wyjmij, ułóż na półmisku i gorące posyp resztą parmezanu. Podawaj na ciepło lub zimne.
SparaSpara
6 komentarzy
Pysznie wyglądają , poproszę kilka :)
Ale mi ochoty narobiłaś…mniam…
Jeszce tak podanych pieczarek nie jadłyśmy :D Super przepis na sylwestra :)
Na pewno!
Fajny pomysł na przystawkę :)
pysznie wygladają, twoja wersja bardzo mi sie podoba tym bardziej że lubie faszerowane pieczarki