Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Zapraszam na szybki i tani obiad, nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą. Bardzo lubię roladki z filetów z piersi kurczaka  nadziewane pysznym farszem. Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które staje się soczyste i aromatyczne. Roladki z kurczaka świetnie smakują z kurkami…Wiem, wiem niedawno pisałam, że kurki już się kończą i raczej więcej przepisów z tymi grzybami w tym sezonie nie planuję. Zdziwiłam się, bo znowu pokazały się w sklepie. Kupiłam nawet polskie kurki! Moje niedzielne grzybobranie było bardzo skromne. Kurek nie nazbierałam ale ususzyłam trochę kozaków i prawdziwków.

nadziewane roladki z kurczaka

Lubicie nadziewane roladki z kurczaka? Polecam również przepis na roladki w sosie . Roladki z mięsa kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek.

Nadziewane roladki z kurczaka

Składniki:

na 4 porcje

2 duże filety z piersi kurczaka

400 g szpinaku, mrożonego

100 g feta

1 szalotka

2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

6-8 plastrów wędzonego boczku

masło klarowane do smażenia

250 g kurek

¼ łyżeczki suszonego tymianku

zielona fasolka, opcjonalnie

nadziewane roladki_przepis

Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach na rozgrzanym maśle przez około 15-20 minut w zależności od grubości mięsa. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Rozgrzej masło i dodaj oczyszczone i pokrojone kurki. Smaż w wysokiej temperaturze. Kurki mają być smażone sauté, a nie ugotowane. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Danie można podać jak na zdjęciu lub dodatkowo z ziemniakami.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *