Zapraszam na szybki i tani obiad, nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą. Bardzo lubię roladki z filetów z piersi kurczaka nadziewane pysznym farszem. Polecam smażony szpinak z fetą. Nadziewane roladki są mięciutkie i soczyste. Przed usmażeniem wyglądały jak mumie, bo owinęłam je cienkimi plastrami boczku. Boczek podkreśla smak kurczaka. Poza tym tłuszcz z niego wytopiony nawilża mięso, które staje się soczyste i aromatyczne. Roladki z kurczaka świetnie smakują z kurkami…Wiem, wiem niedawno pisałam, że kurki już się kończą i raczej więcej przepisów z tymi grzybami w tym sezonie nie planuję. Zdziwiłam się, bo znowu pokazały się w sklepie. Kupiłam nawet polskie kurki! Moje niedzielne grzybobranie było bardzo skromne. Kurek nie nazbierałam ale ususzyłam trochę kozaków i prawdziwków.
Lubicie nadziewane roladki z kurczaka? Polecam również przepis na roladki w sosie . Roladki z mięsa kurczaka to zazwyczaj filet z piersi ale równie dobrze można je przyrządzić z odfiletowanych udek.
Nadziewane roladki z kurczaka
Składniki:
na 4 porcje
2 duże filety z piersi kurczaka
400 g szpinaku, mrożonego
100 g feta
1 szalotka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
6-8 plastrów wędzonego boczku
masło klarowane do smażenia
250 g kurek
¼ łyżeczki suszonego tymianku
zielona fasolka, opcjonalnie
Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Zeszklij na maśle i dodaj szpinak. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach na rozgrzanym maśle przez około 15-20 minut w zależności od grubości mięsa. Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie. Rozgrzej masło i dodaj oczyszczone i pokrojone kurki. Smaż w wysokiej temperaturze. Kurki mają być smażone sauté, a nie ugotowane. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Danie można podać jak na zdjęciu lub dodatkowo z ziemniakami.
21 komentarzy
Dobrze, że właśnie spożywam smoothie, bo tak to bym zgłodniała :)
Przypieczone ;)
No boczuś przypieczony…
Ooo! Jakie ciekawe roladki
Z fetą jeszcze nigdy nie robiłam w tej wersji.
Podoba mi się ten przepis.
Pozdrawiam serdecznie :)
Oj dawno juz nie jadłam takich pyszności:)
Ale smakowity talerz, a roladki aż proszą o zjedzenie!
zakochałam się w Twoim blogu ♥
jest cudowny!!!
Oh! Miło mi!
Bardzo podobne robię roladki :) Są pyszne!
Prawda, smakują wybornie!
bardzo lubię takie roladki, wspaniałe <3
Roladki uwielbiam i chętnie robię :) Twoje wyglądają pysznie :)
Wygląda rewelacyjnie i z pewnością tak też smakuje :)
Na tym talerzu to wszystko wygląda tak soczyście <3
wyglądają zjawiskowo, chyba mam przepis do wypróbowania :)
Polecam!
Bardzo chętnie bym oszamała taki obiadek! Pyszne mięsko, fasolka a do tego jeszcze te kurki- super. A fotki takie, że ciężko powstrzymać ślinotok ;)
To danie prezentuje się tak pysznie i schludnie ! Naprawdę mistrzostwo :)
Pyszne są, robię podobne tylko bez boczku :)
Uwielbiam połączenie fety i szpinaku, a z zapiekany kurczakiem to już całkiem mój typ! Mniam!
czy ja mogę wprosić się na obiad? ;)