Najlepsze sniadanie gofry dyniowe o smaku piernikowym

Od czasu do czasu lubie zrobic miom dzieciom niespodzianke, niedzielne sniadanie. W ciagu tygodnia kazde z nich radzi sobie ze sniadaniem na wlasna reke (leniuchy nie jedza w ogole), a moje osmioletnie malenstwo je w szkole.

Dzisiaj postanowilam upiec gofry, ale jakie! No wlasnie gofry z dynia, zapachnione przyprawami korzennymi. Dyniowy watek przewija sie przez moj blog regularnie. No coz lubie dynie, warzywko i do garnka i do wypiekow.

Gofry z dynia zrobilam pierwszy raz. Myslalam, ze moze beda przywierac w gofrownicy ale nie, choc wymagaja troche dluzszego czasu pieczenia. Sa wtedy chrupkie. Gofry mozna tez zrobic wczesniej i przechowac zawiniete w lodowce. Przed podaniem wystarczy wlozyc do nagrzanego piekarnika, aby odzyskaly chrupiaca konsystencje. Ale u mnie nie ma szansy na to, aby gofry zostaly na drugi dzien. A oto przepis:

Gofry dyniowe o smaku piernikowym

Skladniki:

16 sztuk

  • 5 dl mąki
  • 1 dl cukru, brązowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 4 duże jajka
  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 dl gotowanej dyni
  • 50 g masła, roztopionego
Dodatki
  • 2 jablka
  • 1 lyzeczka masla
  • 1 lyzeczka cukru,brazowego
  • szczypta cynamonu
  • syrop klonowy

Wykonanie:

  • Ugotuj dynię w lekko osolonej wodzie. Odcedzić wodę i ostudzić. Rozgniec dynie widelcem.
  • UBij jajka i cukier. Wlej roztopione masło.
  • Przesiej wszystkie suche składniki i wymieszaj  z mokrymi.
  • Na koniec dodać dynie.
  • Gofry dyniowe wymagaja dluzszego pieczenia. Beda wtedy lekko chrupiace, a nie gumowe.
  • Obierz jablka i pokroj w kostke. Podsmaz na petni z odrobina masla i brazowego cukru.
Gofry dyniowe o smaku piernikowym, czuje sie jakby juz byly swieta…

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *