Najlepszy sos arachidowy jaki jadłam!

Dzisiaj na odmianę ugotowałam azjatycki sos arachidowy. Kuchnia azjatycka zadziwia mnie za każdym razem jak ugotuje coś nowego. Sos arachidowy zdecydowanie przypadł nam do gustu. Sos pasuje do grillowanego mięsa jak kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny.

Prostszego sosu niż sos arachidowy to jeszcze nie robiłam, zwłaszcza, ze skorzystałam z gotowego masła arachidowego. Sos wyszedł dosyć gęsty, ale podgrzany ma fajną, gęstą konsystencję.

Przepis na sos arachidowy

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego, 400 g
  • 1 kostka bulionowa z kurczaka
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 100 ml masła arachidowego
  • 150 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • sok z jednej limetki
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego, lub innego nie aromatycznego

Wykonanie: 

  • Podsmaż czosnek, cukier i pastę curry na oleju arachidowym. Zalej mlekiem kokosowym. We wrzątku rozpuść masło arachidowe i dodaj do mleka wraz z sosem rybnym. Nie sol, bo sos rybny jest bardzo słony. Gotuj sos przez 10 minut.
  • Gotowy sos dosmakuj sosem z limetki, jeśli lubisz.


 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *