Nakleilam osiemdziesiat a Wy?

No oczywiscie, ze mowie o pierogach! Dzisiaj po porannej kawie o 7.30 od razu ruszylam do kuchni. Farsz zrobilam juz wczesniej, wiec zagniotlam szybko ciasto na pierogi i wzielam sie do dziela. Nawet mi to sprawnie poszlo, bo odkad odkrylam przepis na to ciasto traktowane wrzatkiem, robie pierogi z checia i czesto. To ciasto na pierogi jest tak wspaniale, ze moge rozwalkowac je bez podsypywania maka, nie wysycha za szybko i bardzo dobrze sie klei.

Farsz na pierogi zrobilam z kiszonej kapusty i suszonych grzybow, lekko zaostrzylam, a i kapusty za bardzo nie moczylam, bo lubie jak pierogi sa kwaskowate.

Pierogi z kapustą i suszonymi grzybami to ulubione danie wigilijne mojej połowy, poza smażonym karpem, barszczykiem i polską sałatką ziemniaczaną. Nawet śledzie smakują lubemu! No cóż wychowany nad morzem, więc każda rybka dobra. Ja jem kawior, suszoną i soloną perską rybę, o  baaaaardzo specyficznym smaku, więc vice versa! Zawsze dostajemy taką rybę w prezencie od rodziny z Iranu.

A pierogi z kapustą smakują nam najlepiej smażone i chrupiące, a Wy jakie lubicie?

Pierogi z kapusty i grzybow

Składniki:

na 80 sztuk

Ciasto na pirogi

  • 750 ml maki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 250 ml wrzątku

Farsz na pierogi

  • 20 g suszonych grzybów
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Zagnieć ciasto z podanych składników, niech odpocznie przez 15 minut.
  • Kapustę obgotuj w małej ilości wody przez 15 minut. Odcedź i ewentualnie pokrój na drobniej.
  • Grzyby zalej wrzaątkiem i pozostaw na 30 minut, po czym odcedż i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebule i też posiekaj drobno. Podsmaż wraz z grzybami na odrobinie oleju. Dodaj kapustę, dopraw solą i pieprzem. Ostudź farsz.
  • Rozwałkuj bardzo cienkie ciasto i wykrawaj okrągłe placuszki. Moje mialy 10 cm średnicy. Na środek nakładaj po łyżce farszu i zaklej pierogi na kształt pół księżyca. 
  • Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie , aż wypłyną do wierzchu, okolo 3-4 minuty.
  • Układaj pierogi na talerzu jeden obok drugiego aby się nie pokleiły.
  • Przed podaniem podsmaż.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *