Naleśniki nadziewane i zapiekane z nutellą

Macie ochotę na naleśniki? Usmażyłam naleśniki typu amerykańskie pancakes nadziewane nutellą. Pyszne naleśniki na śniadanie, które wymagają małego przygotowania. Na pewno jesteście ciekawi jak rozsmarować ciągnącą nutellę na nie do końca usmażonych naleśnikach. Otóż wpadłam na pomysł aby medaliony z nutellą zamrozić na kawałku folii. Tak zamrożoną nutellą można bardzo łatwo oderwać od folii i ułożyć na naleśniku. W ten sposób naleśniki będą nadziewane nutellą i zapiekane. Pod wpływem ciepła nutella rozpuści się delikatnie. Wspaniałe naleśniki, które z chęcią zjedliśmy z truskawkami.

nalesniki z nutella

Naleśniki nadziewane 

Składniki:

na 10 naleśników

10 łyżek nutella, czubatych

300 g pszennej mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka oczyszczonej sody

1 łyżeczka soli

275 – 300 ml mleka

2 łyżki cukru

1 łyżeczka waniliowej pasty

masło lub olej do smażenia

naleśniki nadziewane nutellaPrzed rozpoczęciem smażenia naleśników przygotuj medaliony z nutelli. Rozsmaruj po łyżce nutelli w kształcie medalionu na folii i włóż do zamrażalki. Zamrożone medaliony oderwij od folii. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko. Zmiksuj delikatnie. Smaż okrągłe naleśniki. Na surowej nieusmażonej stronie ułóż po jednym medalionie i polej naleśnikowym ciastem. Poczekaj aż ciasto się zetnie i przewróć na drugą stronę. Smaż aż naleśnik się zrumieni. Podobnie usmaż resztę naleśników.

 

 

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *