Naleśniki po francusku

crepes suzette francuski deser z nalesnikow

No to wreszcie sobota! Czas na deser! Dzisiaj zrobiłam klasyczny francuski deser, crepes suzette, czyli zapalane naleśniki w pomarańczach. Do tego przepisu można z powodzeniem wykorzystać naleśniki, które zostały z obiadu, ale ja usmażyłam nowe, bo u mnie naleśniki nie zostają na drugi dzień.

Crepes suzette zrobiłam pierwszy raz, bo wydawało mi się, że są  to takie normalne, codzienne naleśniki. Z przyzwyczajenia nie traktuje naleśników jako deser ale w tym wydaniu nie mam wątpliwości, że to właśnie jest deser, a jaki wykwitny!

nalesniki z makiem

Przepis na crepes suzette – francuski deser

Składniki:

Ciasto na naleśniki (18 sztuk średniej wielkości)

  • 500 ml mąki 
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • puszka mleka kokosowego, 400 g
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 300 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki kokosowych wiórków

Pomarańczowy syrop

  • sok z 4 pomarańczy, około 300 ml
  • kilka plasterków pomarańczy, filetowane
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki rumu

Wykonanie:

  • Podane składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na jednolitą masę. Na końcu dodaj mak i wiórki kokosowe.
  • Smaż średniej wielkości naleśniki, ostudź po czym złóż.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy i zagotuj na patelni z cukrem. Kiedy sok zacznie mocno bulgotać i wyraźnie gęstnieć , czas na dodanie naleśników i plasterków pomarańczy. Podlej szybko rumem i podpal. Zaczekaj aż rum się wypali.
  • Podawaj crepes suzette z cukrem pudrem lub waniliowymi lodami.

francuski deser crepes suzette

 

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *