Naleśniki z batatów

Naleśniki z batatów to nie tylko smaczne danie, ale również zdrowe. Bataty to naturalne źródło antyoksydantów, minerałów, witamin i węglowodanów. Bataty zwane często słodkimi ziemniakami, chociaż nic wspólnego z naszymi ziemniakami nie mają, łagodzą ochotę na słodkie. Ruszajcie wiec drogie czytelniczki do sklepu  po bataty i pożegnajcie słodycze!

nalesniki z batatow

Często używam batatów w mojej kuchni. Prezentowałam na blogu tartę z batatów i mam w zapasie jeszcze kilka przepisów z tym cudownym warzywem. Dzisiaj naleśniki z batatów, które polubi nie tylko dziecko. Pyszne, zdrowe naleśniki z domowym serkiem z owocami bez porównania lepsze niż ze sklepu ( nie wiem jak w Polsce ale w Szwecji można kupić  naleśniki w sklepie…śmieszne, prawda?)

zdrowe nalesniki z batatowNaleśniki z batatów to wspaniale danie na śniadanie, podwieczorek czy deser, zdrowe jedzonko dla małych dzieci… You name! Lubię zjeść takie pożywne naleśniki po treningu. Spróbujcie sami!

Przepis na naleśniki z batatów

Składniki:

16 naleśników

  • 2 dl puree z batatów
  • 4 jajka
  • 2 ½ dl maki orkiszowej lub pszennej
  • 4 dl mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • olej lub masło do smażenia

Dodatki do naleśników 

  • naturalny serek homogenizowany lub gesty jogurt 
  • 100 ml mrożonych lub świeżych  leśnych owoców
  • cukier puder

Wykonanie:

  • Batata ze skórką przekrój na pół i upiecz w piekarniku do miękkości, po czym łyżeczką wybierz miąższ i zmiksuj na gładką masę.
  • Dodaj jajka do musu i ubij, po czym dodaj make i cukier waniliowy, a na koncu mleko.
  • Smaż średniej wielkości naleśniki na oleju lub maśle.
  • Wymieszaj owoce z serkiem i podawaj z nalesnikami. Posyp cukrem pudrem.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *