New York bagels

Bajgle to żydowskie pieczywo, które bardzo lubię. Piekę bajgle na zakwasie i na drożdżach, ale dzisiaj to typowe drożdżowe bajgle posypane obficie sezamem. Bajgle zawsze kojarzą mi się się z nowojorską kanapką czyli New York bagels, zwłaszcza bajgle z serkiem philadephia i wędzonym łososiem. Lubicie? Ja bardzo!

newyorker bagelsCzym się charakteryzują bajgle? Ciasto na bajgle wyrabia się jak tradycyjne pszenne bułki, dodaję do ciasta dodatkowo miód. Potem wyrośnięte ciasto formuje się jak duże obwarzanki, następnie zaparza we wrzącej wodzie, a potem piecze w piekarniku. Dobrze przyrządzone bajgle mają przypieczoną, ciągnącą skórkę i bardzo mięciutki miąższ. Smak bajgli jest bardzo specyficzny. Z łatwością można je odróżnić od zwykłej bułki czy obwarzanka. Polecam!

drożdżowe bajglePrzepis na bajgle

Składniki:

na 12 bajgli

750 – 800 g pszennej mąki chlebowej

500 ml zimnej wody

25 g świeżych drożdży

2 łyżki miodu

1 łyżka soli

1 jajko do posmarowania

sesam do posypania, u mnie biały i czarny

bajgle med philadelhiaDrożdże rozpuść w zimnej wodzie. dodaj miód i zamieszaj. Dodaj teraz mąkę, najpierw 750 gram, a potem resztę, jeśli ciasto wciąż będzie za luźne. Zarób elastyczne ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij potem na stolnicę i złóż kilka razy. Ļozostaw ciasto pod przykryciem na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj kule. W każdej kuli zrób dziurę na środku, a potem kręcąc na palcu poszerz otwór. Znowu pozostaw pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, tym razem na 30 minut. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj po dwa baglje. Zaparzaj po 2 minuty po każdej stronie. Wyjmij na ściereczkę. Lekko ostudzone posmaruj jajkiem, a następnie posyp sezamem.. Piecz bajgle w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu podwyższ temperaturę 15 stopni) przez około 25 minut.

przepis bajgle

New York bagels występują w różnych wersjach. Bardzo lubię bajgle z wędzonym łososiem, kremowym serkiem philadephia, czerwoną cebulą i pomidorem. Upieczcie bajgle, a poczujecie się jak w Nowym Jorku!

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *