No i jak tu nie ugotowac bigosu…

Juz myslalam, ze mi sie w tym roku upiecze. Jakos sie nie szykowalam na staropolski bigos

, kiedy moj najstarszy syn zapytal kiedy bede gotowac bigos , a ja na to, ze nie mam w planie. Oczywiscie zostalam przekonana, ze musze koniecznie ugotowac bigos, bo dobry, bo tradycja, bo dawno nie robilam, bo my lubimy…

Za kazdym razem jak gotuje bigos, to zawsze wychodzi mi kociolek. Nie umiem gotowac bigosu w malych porcjach. Wydaje mi sie zreszta, ze szkoda zachodu jezeli ma byc to porcja na jeden raz. Poza tym bigos smakuje o wiele lepiej jak postoi.

Przepis na staropolski bigos z kiszonej kapusty

Skladniki:

  • 2 kg poszatkowanej bialej kapusty
  • 1 sloik litrowy kiszonej kapusty
  • ½ kg  wolowiny na rosol
  • ½ kg wieprzowiny, od szynki
  • ½ kg kielbaski
  • 300 g boczku wedzonego
  • 2 lyzki oleju
  • 2 cebule
  • 6 zabkow czosnku
  • 30 g suszonych grzybow
  • 10 suszonych sliwek
  • 1 lyzka majeranku
  • 1 lyzka rozmarynu
  • 1 lyzeczka chili
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki
  • 1 lyzeczka pieprzu
  • 4 liscie laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 lyzek przecieru pomidorowego
  • 400 ml wody lub bulionu z ugotowanego miesa

Wykonanie:

  • Ugotuj mieso do miekkosci, ostudz i pokroj w kostke.
  • Poszatkuj kapuste i ugotuj w niwielkiej ilosci, lekko osolonej wodzie. W drugim garnku obgotuj kiszona kapuste.
  • Zalej grzyby wrzatkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokroj w duza kostke.
  • Pokroj w kostke cebule i posiekaj czosnek.
  • Przygotuj duzy garnek (kociolek). Napelnij kapusta, miesem, podlej bulionem.
  • Podsmaz cebule z grzybami, cebula, czosnkiem, przyprawami i dodaj do garnka. Wymieszaj wszystko dokladnie podpraw przecierem, sola i ewentualnie dolej bulionu. Bigos nie moze byz za gesty, ale tez nie za rzadki.
  • Na koniec  dodaj pokrojona w kostke kielbase i boczek podsmazone uprzednio na patelni.
  • Gotuj bigos przez godzine.

Tak przygotowany tradycyjny bigos mozna zapasteryzowac w sloiki lub zamrozic.Bigos to oczywiscie danie bezglutenowe, w sam raz dla osob na diecie bezglutenowej.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *