No to jeszcze raz jagodowo

Znalazłam mnóstwo przepisów na jagodzianki z kruszonką. Takich jagodzianek jeszcze nie robiłam i takich jeszcze nie jadłam. Sezon jagodowy już zakonczony ale mam mnóstwo jagodowych zapasów, które trzeba je jakoś wykorzystaś… więc mała powtórka ale tym razem jagodzianki z migdałową kruszonką

Przepis na jagodzianki z migdałową kruszonką 

Składniki:
na 16 jagodzianek

  • 25 g świeżych drożdży
  • 8 dl mąki
  • 1 ½ dl cukru + 3 łyżki do jagód
  • 2 ½ dl mleka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 80 g masła, roztopionego
  • 3-4 dl jagód

Migdałowa kruszonka

  • 2 dl zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko.
  • Pokrusz drożdże z cukrem w misce i zalej mlekiem z masłem.
  • Dodaj mąkę i sól i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut mechanicznie. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Podziel ciasto na 16 okrągłych bułeczek o ok. 70 g i wypełnij je jagodami wymieszanymi z cukrem.
  • Ułóż jagodzianki na blasze pokrytej pergaminem.
  • Połącz składniki na kruszonkę i posyp nią bułeczki lekko przyciskając.
  • Niech bułeczki jeszcze porosną przez 30 minut.
  • Piecz jagodzianki w temperaturze 250 ° C termoobieg, około 10 minut.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *