Nuggets z dorsza z pieca

Zapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka. Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy. Ryba była wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji (800 g) jest chyba moim rekordem.

Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone, rybne kotlety czy ryby z grilla. No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty i ziemniaki pod każdą postacią to najprostsze, najsmaczniejsze i najtańsze dodatki do ryby.

nuggets z dorsz

Nuggets z dorsza

Składniki:

4 – 6 porcji

800 g odfiletowanego dorsza

50 g utartego parmezanu

40 g tartej bułki

1 łyżka mieszanki suszonych ziół, dowolnie wybranych

1 łyżka przyprawy do grilla

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka soli

2 jajka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka musztardy

1 łyżka oleju

Podziel rybę na kawałki. Wbij jajka do miski, dodaj musztardę, olej, sól i przyprawę z grilla. Rozmąć trzepaczką. Dodaj rybę i wymieszaj. W drugim naczyniu wymieszaj bułkę, parmezan i zioła. Obtocz kawałki ryby w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw rybę do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz nuggets przez 20 minut.

Surówka z kapusty

350 g białej kapusty

1marchewka

1 czubata łyżka natki pietruszki

2 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz gruboziarnisty do smaku

surówka do rybyKapustę i marchewkę pokrój cieniutko. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszaj. Przygotuj sałatkę trochę wcześniej aby kapusta skruszała nieco.

Pieczone ziemniaki z papryką

1 kg ziemniaków

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka świeżego tymianku

2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

nuggets z dorsza na obiadZiemniaki obierz i podziel na ósemki. Wysyp na blaszkę, polej olejem, oprósz przyprawami i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz aż ziemniaki będą miękkie, około 40 minut. Po 20 minutach można wstawić blaszkę z rybą na górnym poziomie, aby nuggets były gotowe razem z ziemniakami.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *