Nuggets z kurczaka

Dawno nie robiłam nuggets z kurczaka. Domowe nuggets z kurczaka nie da się porównać do kupnych, których ja niestety nie trawie. Nuggets z kurczaka są bardzo proste w przyrządzaniu, można je przyprawić na wiele sposobów, smakują po prostu bosko. Znowu zabłysnęłam w oczach moich dzieci.

Jeśli lubicie potrawy z kurczaka na ostro wypróbujcie przepis na kurczak tandoori lub roladki z kurczaka.

nuggets z kurczaka

Przepis na nuggets z kurczaka

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka
  • 2oo ml startego parmezanu
  • 2 łyżki mieszanki francuskich ziół
  • 150 tartej bułki
  • 3 ząbki czosnku
  • 120 g masła
  • sol i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki i oprósz  pieprzem, sola i ziołami. 
  • Następnie zamocz każdy kawałek w maśle czosnkowym i obtocz w tartej bułce, wymieszanej z utartym parmezanem.
  • Tak przygotowane nuggets ułóż na blaszy pokrytej pergaminem i piecz w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Możesz raz  odwrócić na druga stronę.

kurczak panierowany

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *