Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka

Obiad na środę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu.  Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana…Łosoś, dorsz…Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami  przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej z resztek ziemniaków…Zawsze gotuję dużo ziemniaków, bo wiem, że jak zostaną resztki to mogę ugotować kopytka lub zrobić smażone gnocchi.

obiad na środę

Odgrzewane ziemniaczane puree jest takie sobie ale na szczęście można je wykorzystać na gnocchi. Gnocchi gotowane, odsmażane i smażone. Wiele wersji klusek, z których dzisiaj wybrałam smażone gnocchi.

szybki obiad na środę

Oczywiście obiad na środę, który składa się z drugiego dania wymaga surówki. U mnie jest to zestaw przynajmniej dwóch  surówek. Obok tradycyjnej surówki z marchewki i pora przyrządziłam surówkę na ciepło z czarnej kapusty. Właśnie niedawno pojawiła się w sklepach. W Polsce uważa ją się za odmianę jarmużu i tak praktycznie smakuje. W Szwecji jednak jest to rodzaj kapusty tak samo jak we Włoszech. Mniejsza o to. Lubię i kapustę i jarmuż, więc taka krzyżówka w pełni zadowala moje podniebienie. Podobnie jak jarmuż można jeść kapustę na surowo i ugotowaną.  Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby.

Obiad na środę

Składniki:

na 4 porcje

Gnocchi

350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków

1 jajko

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

20 g utartego parmezanu

oleju do smażenia

obiad na środę_gnocchi

Umieść wszystkie składniki na gnocchi w misce i zmiksuj. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podziel na 8 kawałków. Zroluj każdy i potnij nożem na małe gnocchi. Rozgrzej olej w garnku i smaż gnocchi na rumiany kolor. Wysyp na naczynie i trzymaj w cieple, np. w nagrzanym piekarniku.

Surówka z czarnej kapusty na ciepło

400 g czarnej kapusty, ok. 150 g miękkich liści

30 g masła

50 g zmielonych migdałów

100 ml śmietanki

3 łyżki utartego parmezanu

2 łyżki pestek dyni

czarna kapusta

Oddziel zielone liście kapusty od twardych nerwów, pokrój lub porwij na kawałeczki. Włóż kapustę do garnka z posoloną i gotującą wodą. Gotuj kapustę przez 10 minut, następnie odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej masło, dodaj zmielone migdały i lekko zrumień. Wlej śmietankę, zamieszaj i dodaj kapustę. Smaż kapustę mieszając. Dopraw solą i wymieszaj. Wyłóż na miskę i posyp parmezanem i uprażonymi pestkami dyni.

Panierowana ryba

600 g białej ryby, u mnie płastuga

2 łyżki masła

1 jajko + 2 łyżki mleka

150 g zmielonych migdałów lub tartej bułki

sól i czarny pieprz do smaku

plasterki cytryny do podania

ryba na obiad na środę

Osusz rybę papierowym ręcznikiem. Posól i oprósz pieprzem grubo mielonym. Rozgrzej masło na patelni. Rozmąć jajko w mleku. Zamocz rybę w jajku, następnie obtocz w migdałach lub w bułce i smaż na złoty kolor bo obu stronach. Płastuga jest cienka, więc wystarczy po minucie z każdej strony.

Obiad na środę gotowy. Podaj rybę z gnocchi, z czarną kapustą i dodatkową surówką według uznania.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *