Obiad po persku

Witam! Już po obiedzie? My tak. Dzisiaj był obiad po persku. Co niektórzy z Was wiedzą, że mój małżonek wywodzi się z Iranu, więc nasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy. Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem, a do tego podałam pyszną sałatkę z jogurtu, mięty i sera fety. Palce lizać!przepis na kurczaka

Szafranowe pałki kurczęce

Składniki:

4 porcje

0,25 g zmielonego szafranu

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu

1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego  czarnego pieprzu

12 pałek z kurczaka

100 ml jogurtu

2 łyżki oliwy

1- 1 ½ łyżeczki soli

Kurczak marynowany w szafranie

Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz oraz sól. Wymieszaj marynatę i dodaj pałki kurczaka, wymieszaj tak aby całe mięso było pokryte marynatą. Odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Zamieszaj ras podczas marynowania. Marynowane pałki z kurczaka piecz w piekarniku nastawionym na 200ºC przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć pałki.Pod koniec pieczenia możesz podkręcić piekarnik, tak aby kurczak ładnie się zrumienił.

W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej:

Sałatka z jogurtu i fety

250 ml greckiego jogurtu

100 g sera feta, u mnie owcza

2 łyżki posiekanej mięty, liście

1 łyżka oliwy

sałatka z jogurtu i fetyPokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz ją równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem, dodaj jogurt, miętę, oliwę i wymieszaj. Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić.

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *