Obiad po persku

Dawno nie gotowałam po persku! Miałam zamiar ugotować perski gulasz z żółtą soczewicą, a tu pusto w słoiku. No ale ja nie jestem osobą, która od razu się poddaje, więc wymyśliłam, że ugotuję gulasz z zielonym grochem łupanym. Wyobraźcie sobie, że taki groch niedawno kupiłam, bo jeszcze nigdy nie próbowałam takiego cuda.

gulasz z jagnięciny

Tak więc obiad jakoś ugotowałam. Mój małżonek zdziwił się ździebko, ale nie marudził, bo gulasz wyszedł bardzo smaczny.

Przepis na perski gulasz z zielonym grochem

Składniki:

5-6 porcji

  • 500 g jagnięciny, gulasz wołowy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pomidorowego przecieru
  • 200 ml suszonych ziół perski, zwany sabzi gormeh, w jednakowych ilościach pietruszka, por,seler, szczypior czosnku,
  • 3 suszone limonki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml zielonego grochu łupanego
  • 1 ½ -2 l gorącej wody
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju + szklanka oleju do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojone mięso,  przyprawy i delikatnie podsmaż. Przełóż do garnka.
  • Ponakłuwaj suszone limonki i wrzuć do garnka. Wlej gorącą wodę, dodaj przecier pomidorowy, groch, posól i gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie.Pod koniec gotowania dodaj oliwę i zamieszaj.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę obierz ze skórki, pokrój w słupki i usmaż jak frytki.
  • Kiedy gulasz będzie już ugotowany dodaj usmażone warzywa i delikatnie zamieszaj.
  • Podawaj gulasz z ryżem.

gulasz mięsny z jagnięciny

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *