Ogórki – Jak przyrządzić ogórki

Sezon na ogórki w pełni. U mnie idzie słój ogórków jeden za drugim, bo mąż baaardzo lubi polskie ogórki małosolne ale i te mocno ukiszone. Ja przyrządzić ogórki małosolne i kiszone? Sposoby przyrządzania ogórków małosolnych od kiszonych rożnią się jedynie długością kiszenia ogórków. Przy ciepłej pogodzie ogórki małosolne są już lekko podkwaszone po 3 dniach. Są one blado żółte, a w środku prawie jak świeże ogórki. Takie ogórasy znikają u mnie w mgnieniu oka! Podjadamy je do grilla, ale i prosto ze słoika.

ogórki małosolne jak zrobić

Każda polska gospodyni ma swój sposób na przetwory z ogórków. Nie jestem fanką sałatek z ogórków ale ogórki małosolne i kiszone uwielbiam, więc skupiam się na tych dwóch zaprawach. Wybieram ogórki świeżo zerwane. Jeśli ogórki są trochę przywiędnięte lub nie jestem pewna, że dopiero co zostały zerwane z krzaka zalewam je na godzinę, dwie zimną wodą aby zjędrniały.

ogórki małosolne

Do kiszenia ogórków używam głównie czosnek, chrzan – korzeń z liśćmi, dorodny koper, sól. Czasami dodaję młode liście dębu. Lubię ogórki dobrze doprawione, więc nie żałuję czosnku, chrzanu i kopru. Ogórki muszą złapać kwas i dlatego przez pierwsze dni trzeba je przechowywać w pokojowej temperaturze. Kiedy proces kiszenia jest już wystarczająco zaawansowany można odstawić ogórki w chłodniejsze miejsce. Ogórki kiszone odstawiam w chłodne miejsce po dwóch tygodniach. Wyprodukowany zakwas świetnie konserwuje ogórki i nie ma siły aby się popsuły. Ważne jest aby proces kiszenia przebiegał powoli i naturalnie. W ten sposób przygotowane przetwory są zdrowe i trwałe.

ogórki

Ogórki małosolne zawierają mniej soli niż ogórki kiszone. Zazwyczaj używam 1 łyżkę soli na litr wody. Woda powinna być przegotowana. Zimna czy ciepła, to nie ma znaczenia. Zalewałam ogórki ciepłą i zimną wodą i nie widzę różnicy. Zawsze jednak używam przegotowanej wody. Spotkałam się z poradą aby nie stosować soli nasyconej jodem. Nie zwracam na to zbytniej uwagi, bo nie sądzę, że jod wpływa negatywnie na kiszenie ogórków. A Wy jak sądzicie?

Przepis podstawowy na ogórki

świeże ogórki

wyrośnięty koper z nasionami

korzeń i liście chrzanu

czosnek

Zalewa

1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej wody

Warzywa i przyprawy powinnyy być świeże i umyte. Do kiszenia można użyć dowolnej wielkości słoiki lub kamionki. Naczynia powinny być czyste, bez uszczerbków, przykrywki bez odprysków i śladów rdzy. Do kiszenia można dodać młode liście dębu.

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *