Ogórkowa na gęsinie

Ogórkowa na gęsinie, smaczna, gorąca i rozgrzewająca. Została mi gęsia tuszka, więc ugotowałam z niej wywar. Zupa ogórkowa na drobiowym bulionie to jest to! Domowe kiszone ogórki już mi się skończyły. Mój mąż przepada za polskimi ogórkami, więc nic się przed nim nie uchowa. Byłam niedawno w Polsce i zrobiłam nowe zapasy. Trafiłam na pyszne kiszone ogórki, więc i ogórkowa wyszła idealna. Zawsze dodaję wodę z ogórków. Lubię kiedy zupa jest dostatecznie kwaśna. Doprawiam ją majerankiem i białym pieprzem.  Ogórkowa na gęsinie to idealna zupa na mrozy. Miseczka gorącej zupy dosłownie stawia na nogi!

ogorkowa

Ogórkowa

Składniki:

4-6 porcji

3 l wywaru z gęsiny

600 g kiszonych ogórków

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 pietruszki

5 ziemniaków

1 liść laurowy

1 łyżeczka białego pieprzu

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka majeranku

przepis_ogorkowaObierz ziemniaki, cebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Gotuj zupę przez 25 minut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba.

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *