Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji

Witam po przerwie. Moje dziecko miało komunię w zeszłym tygodniu, więc musiałam się skupić na przygotowaniach do przyjęcia. Rodzinka dopisała, więc miałam niezłą gromadkę do wykarmienia. Piekłam i gotowałam jak zwariowana, a w międzyczasie chodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta.

Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek posmarowany dipem to idealne śniadanie czy kolacja. Polecam.

oliwkowe chlebki przepisOliwkowe zawijańce

Składniki:

na 8 chlebków

6 gałązek świeżego rozmarynu

½ kg pszennej mąki + 6 łyżek w zależności od rodzaju mąki

25 g świeżych drożdży

300 ml letniej wody

5 łyżek oliwy

50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie

150 g czarnych oliwek bez pestek

1 ½ łyżeczki soli

bułki i dipRozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich składników. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 jednakowych porcji. Rozciągnij na placki i zawiń brzegi jeden na drugi. Piecz zawijańce w nagrzanym na 250ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut.

Dip z feta i pistacji

50 g obranych pistacji

garść świeżej mięty

200 g feta

100 ml crème fraiche

pieprz kajeński do smaku

dip do grillaPrzygotuj dip. Zgnieć feta widelcem i wymieszaj z crème fraîche. Dodaj pokrojone pistacje, posiekaną miętę pieprzową i kajeński pieprz do smaku. Podaj jako dip lub smarowidło do chlebka.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *