Omlet na śniadanie

Puszysty omlet na śniadanie lubi każde dziecko i dorosły. Jest pożywna alternatywa do pancakes, naleśników, francuskich tostów czy gofrów. Tak, tak taki repertuar śniadań mamy u nas w domu. Moje najmłodsze jakoś za jajkami nie przepada, dlatego staram się je przemycać w różnorodnych potrawach. Omlet na śniadanie świetnie się do tego nadaje. Poza tym jest puszysty i pyszny. Można go jeść samymi oczami! Świetna propozycja na przepis na jajka. Ponoć śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dbam aby moje najmłodsze dziecko dobrze się najadło przed pójściem do szkoły. Zawsze prześladowały mnie myśli, że moje dzieci są głodne zwłaszcza kiedy chodziły do przedszkola. Wiadomo nie wszystkie maluchy jedzą wszystko co im podadzą na talerzu. Puszysty omlet smakuje niemalże każdemu dziecku. Moja trójka dzieci uwielbia omlet na śniadanie.

omlet na śniadanie

Omlet na śniadanie

Składniki:

1 porcja

2 duże jajka

2 łyżki mąki

szczypta soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżka masła

omlet na śniadanie

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij  ze szczyptą soli na sztywno. W garnuszku zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj do piany i delikatnie wymieszaj tak aby piana nie opadła. Na koniec dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. W międzyczasie  rozpuść masło na patelni. Masło powinno lekko skwierczeć podczas smażenia omletu. Rozprowadź ubitą masę, ustaw kuchenkę na poziom 4 w kuchni indukcyjnej. Smaż omlet przez 4 minuty, po dwie z każdej strony. Użyj silikonowej łopatki, aby delikatnie odwrócić omlet. Usmażony omlet przełóż na talerz i podaj z ulubionymi dodatkami. Moje dzieci uwielbiają omlet z dżemem truskawkowym. Ja wolę cukrem pudrem i owocami.

 

 

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *