Oregano i parmesan – włoskie bułeczki

Upiekłam dzisiaj mini bułeczki, bułeczki z oregano i parmezanem. Oregano z własnej uprawy. Rośnie jak na drożdżach, więc “pierwsze strzyżenie zaliczone”. Specjalnie przykryłam zioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki.

oregano

Bułeczki z oregano

Składniki:

16 bułeczek

25 g świeżych drożdży

500 ml letniej wody

1 łyżka miodu

1 jajko + 1 kajko do posmarowania

200 g mąki durum

550 g pszennej mąki

2 łyżeczki soli

50 g utartego parmezanu

3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego

3 łyżki czarnego sezamu

oregano bułeczkiRozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko i sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj mąki, jeśli jest za twarde dodaj wody. przykryj folię i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy i odstaw na 10 minut. Podziel ciasto na 16 kawałków i uformuj równe bułeczki. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp oregano, sezamem i utartym parmezanem. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg i piecz bułki przez 25 minut. Bułki powinny być lekko zrumienione.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *