Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą

No to znowu pora na pomidorówkę. Jak wspomniałam wcześniej pomidorowa to zupa, którą gotuję najczęściej dlatego muszę ją jakoś urozmaicać. Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą to kolejna odsłona pomidorówki. Lubię wszystkie zupy bez wyjątku ale moje dzieci najbardziej pomidorówkę w przeciwieństwie do mnie. Jako dziecko nie cierpiałam pomidorowej teraz nie powiem, że uwielbiam ale bardzo lubię. Najlepsza pomidorowa to oczywiście taka ze świeżych pomidorów. Dzisiaj poszukiwałam dojrzałych kiściowych pomidorów. Jak zwykle je ugrillowałam. Bardzo lubię smak grillowanych pomidorów w zupie. Orientalna pomidorowa jest wtedy o wiele smaczniejsza.

pieczona cieicierzyca

Bardzo dużą rolę dla mnie odgrywają dodatki do zupy. Postanowiłam dlatego uprażyć na ostro ciecierzycę. Właśnie kilka dni temu małżonek kupił kolejną paczkę suchej ciecierzycy. Wolę ją ugotować po swojemu i tyle ile mi akurat potrzeba. Prażona ciecierzyca to wspaniały dodatek do orientalnej zupy ale również pyszny i zdrowy snacks. Często przyrządzam prażoną ciecierzycę zamiast chipsów lub orzechów.

zupa pomidorowa_2

Bardzo lubię ciecierzycę i dlatego postanowiłam dodać ją do zupy zamiast tradycyjnego makaronu. Dla mnie pomidorowa jak marzenie. Jednakże synuś drugi i trzeci nie lubi ciecierzycy.

pomidorowa z makaronem

Jako oddana matka zawsze mam rezerwowy plan. Zdjęcie powyżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad, które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój S. nie najada się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli go całkowicie.

pomidorowa

Orientalna pomidorowa

Składniki:

1kg pomidorów, kiściowe i koktajlowe

2 ząbki czosnku

1 cebula

1.5 l buljong z kurczaka

90 g czerwonej soczewicy

100 g ciecierzycy

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka suszonego oregano

1½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry w proszku

sól do smaku

2 łyżki oliwy

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

orientalna pomidorowa zupa

Pomidory, czosnek w łupinie i obraną cebulę umieść w żaroodpornym naczyniu i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika na 35 minut. Upieczone warzywa przełóż do robota i zmiksuj. Wypłukaj soczewicę na durszlaku i wsyp garnka. Wlej bulion z kurczaka, zmiksowane warzywa, dodaj przyprawy i gotuj zupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko rozgotować i naturalnie zagęścić zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół łyżeczki kajeńskiego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego i rumień ciecierzycę podrzucając co i rusz patelnią. Rozlej zupę do miseczek. Ułóż na wierzchu po garści pieczonej ciecierzycy, posyp resztą pietruszki. Ponieważ gotowałam bulion z kurczak, więc została mi porcja gotowanego mięsa, które dodałam do zupy. Zupa stała się idealnym daniem na obiad.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *