Orientalne udka z kurczaka z pilaf

Dzisiaj kolejny obiad, który nam niesamowicie smakował, a mianowicie pieczone udka z kurczaka z pilaf. Pilaf to jedno z moich ulubionych dań z ryżem, które właściwie funkcjonuje jako samodzielne danie. Dzisiaj ugotowałam pilaf z brązową i zieloną soczewicą, więc taki pilaf na pewno zaspokoi głód szanującego się wegetarianina.

No ale jak Wiecie moi mięsożerni nie mogą się obyć bez mięcha stąd dzisiaj pieczone udka z kurczaka. Udka z kurczaka zamarynowałam w jogurcie z przyprawami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jogurtowej marynaty to bardzo polecam. To typowe dla kuchni hinduskiej marynowanie mięsa nauczyła mnie moja pakistańska przyjaciółka.  Szczególnie piersi z kurczaka zamarynowane w ten sposób są bardzo mieciutkie i soczyste po upieczeniu czy ugrillowaniu.

grillowane udka z kurczaka z pilafUdka z kurczaka z pilaf

Składniki:

Marynowane udka z kurczaka

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku

Pilaf z soczewicą

  • 400 ml ryżu basmati
  • 250 ml brązowej i zielonej soczewicy
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki ostrej chili w proszku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka miodu
  • garść posiekanej kolendry
  • kawałek cynamonu

Wykonanie:

  • Upraż nasiona kolendry i kminu na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Połowę przypraw dodaj do marynaty i wymieszaj. Dodaj udka kurczaka i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub jeśli masz czas przez noc w lodówce. Zamarynowane udka kurczaka upiecz, ugrilluj lub usmaż na patelni.
  • Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Pokrój jedną cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.Usmaż na oleju z dodatkiem  kolendry, kminu i chili. Na końcu dodaj ugotowaną soczewicę. Smaż jeszcze przez chwilę.
  • Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wodzie z cynamonem. Kiedy ryż będzie już miękki odcedź wodę. Wymieszać ryż z soczewicą, delikatnie widelcem, aby ryż się nie połamał. Wlej łyżkę oleju na dno garnka i przesyp ryż wymieszany z soczewicą. Dokończ gotowanie ryżu na wolnym ogniu. Kiedy ryż będzie już mocno parował po uniesieniu pokrywki to znaczy, że jest już gotowy.
  • Resztę cebuli pokrojonej w piórka zkarmelizuj w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodem. Wyłóż pilaf na półmisku i udekoruj karmelizowaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
  • Podawać kurczaka z pikantnym linspilaf.

jarski pilaf z soczewicąJedząc pilaf z soczewicą z powodzeniem można się obyć bez mięsa.

przepis na ryż

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *