Dzisiaj kolejny obiad, który nam niesamowicie smakował, a mianowicie pieczone udka z kurczaka z pilaf. Pilaf to jedno z moich ulubionych dań z ryżem, które właściwie funkcjonuje jako samodzielne danie. Dzisiaj ugotowałam pilaf z brązową i zieloną soczewicą, więc taki pilaf na pewno zaspokoi głód szanującego się wegetarianina.
No ale jak Wiecie moi mięsożerni nie mogą się obyć bez mięcha stąd dzisiaj pieczone udka z kurczaka. Udka z kurczaka zamarynowałam w jogurcie z przyprawami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jogurtowej marynaty to bardzo polecam. To typowe dla kuchni hinduskiej marynowanie mięsa nauczyła mnie moja pakistańska przyjaciółka. Szczególnie piersi z kurczaka zamarynowane w ten sposób są bardzo mieciutkie i soczyste po upieczeniu czy ugrillowaniu.
Składniki:
Marynowane udka z kurczaka
- 5 udek z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 100 ml jogurtu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
Pilaf z soczewicą
- 400 ml ryżu basmati
- 250 ml brązowej i zielonej soczewicy
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki ostrej chili w proszku
- sól do smaku
- 1 łyżka miodu
- garść posiekanej kolendry
- kawałek cynamonu
Wykonanie:
- Upraż nasiona kolendry i kminu na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Połowę przypraw dodaj do marynaty i wymieszaj. Dodaj udka kurczaka i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub jeśli masz czas przez noc w lodówce. Zamarynowane udka kurczaka upiecz, ugrilluj lub usmaż na patelni.
- Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Pokrój jedną cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.Usmaż na oleju z dodatkiem kolendry, kminu i chili. Na końcu dodaj ugotowaną soczewicę. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wodzie z cynamonem. Kiedy ryż będzie już miękki odcedź wodę. Wymieszać ryż z soczewicą, delikatnie widelcem, aby ryż się nie połamał. Wlej łyżkę oleju na dno garnka i przesyp ryż wymieszany z soczewicą. Dokończ gotowanie ryżu na wolnym ogniu. Kiedy ryż będzie już mocno parował po uniesieniu pokrywki to znaczy, że jest już gotowy.
- Resztę cebuli pokrojonej w piórka zkarmelizuj w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodem. Wyłóż pilaf na półmisku i udekoruj karmelizowaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
- Podawać kurczaka z pikantnym linspilaf.
Jedząc pilaf z soczewicą z powodzeniem można się obyć bez mięsa.
3 komentarze
U nas za oknem zimno a jak przeczytałam o mieszance aromatycznych przypraw to mi się ciepło zrobiło od razu. Muszę koniecznie spróbować takiego połączenia. Zdjęcia jak zwykle cudowne :-)
Dziękuję!
jejku aż mi się jeść zachciało. Masz rację Gosiu jogurtowa marynata jest the best ! też od czasu do czasu robię