Orientalne ziemniaki z kurkami na ostro

Jak ja lubię takie rozwiązania! Idę do lasu, zbieram jagody i kurki, a potem przetwarzam i kombinuję jakieś nowe potrawy. Tym razem zrobiłam młode ziemniaczki, no może już nie takie młode, z orientalnymi przyprawami. Do ziemniaków dodałam również kilka kurek, które po prostu same wpadły mi w ręce. Natura jest taka chojna!

To danie można spożyć jako danie główne lub jako dodatek do mięsa czy grilla. Wybierzcie sami.

Przepis na orientalne ziemniaki z kurkami na ostro

Składniki:
5 porcji

  • 1 kg ziemniaków, gotowanych
  • ½ łyżeczki tandoori masala
  • szczypta pieprzu kajenskiego
  • 10-15 kurek
  • 3 łyżki dymki, posiekanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • sól

Wykonanie:

  • Ugotowane ziemniaki podziel, jeśli są duże.
  •  Wlej olej na patelnię i zacznij powoli podsmażać ziemniaki.
  • Posyp ziemniaczki przyprawami i smaż, aż będą gorące i złote.
  • Na osobnej patelni podsmaż szybko kurki, po trochu aby się usmażyły a nie ugotowały. Dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
  • Dodaj jeszcze dymkę na samym końcu.

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *