Orzechowa granola z kakaowym masłem

Dawno nie robiłam granoli, więc pora uzupełnić zapasy. Proponuję Wam dzisiaj orzechową granolę z kakaowym masłem, a więc granolę bezglutenową. Granola dla mnie to idealne  śniadanie z dodatkiem kokosowego jogurtu czy twarożku, a najbardziej lubię granolę orzechową.

Dzisiaj po raz pierwszy użyłam kakaowego masła. Masło kakaowe pachnie jak kakao ale jest mleczno białe. Lubię dodawać je do kawy lub rozpuszczone do naleśników. Proponuję wersję raw i ekologiczną.

przepis granolaOrzechowa granola

Składniki:

około 1 l

100 ml kokosowych wiórków

300 ml migdałów, pokrojonych

300 ml włoskich orzechów grubo pokrojonych

200 ml laskowych orzechów, grubo pokrojonych

3 łyżki nasion chia

1 łyżka siemienia lnianego, mielonego

3 łyżki rozpuszczonego masła kakaowego

2 łyżeczki z cynamonu

3 łyżki miodu

4 łyżki suszonych owoców, goji, morwa, acai

przepis na granolęWymieszaj wszystkie składniki i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz granolę na 150ºC przez 25 minut. Ostudzoną granolę wymieszaj z suszonymi owocami. Przechowuj w zamkniętym naczyniu.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *