Orzechowe muffinki z kruszonką

Orzechowe muffinki z kruszonką. Pyszne muffinki o smaku orzechowym z dodatkiem kakao, posypane kruszonką. Wiadomo, koniec pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy!orzechowe muffinki

Orzechowe muffinki

Składniki:

10 muffinek

100 g masła, roztopionego

2 duże jajka

150 brązowego cukru

2 łyżki kakao

60 ml mleka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe

150 g pszennej mąki

szczypta soli

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka

50 g masła, zimnego

40 g mąki

1 łyżka zmielonych orzechów

60 g brązowego cukru

 orzechowe muffinkiNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź dla pewności patyczkiem czy są w środku upieczone. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

orzechowe muffinki

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *