Ostra jambalaya z curry i owocami morza

Moje dzieci kochają jambalayę. To taki przepis na szybki obiad, do którego można dodać to co najbardziej się lubi .
Podstawą tego dania jest doprawiony na ostro ryż, zmieszany z warzywami, mięsem, szynką, kurczakiem lub owocami morza. Zazwyczaj robię jambalayę z szynką i krewetkami. Ale tym razem zrobiłam jambalayę tylko z owocami morza, a mianowicie z krewetkami i rakami.
Jambalaya to idealne danie, do którego gotowania możesz wykorzystać resztki obiadowe z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 4 dl ryżu, waga sucha
  • 8 dl warzywnego buljonu
  • 1 por
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki, czerwona i żółta
  • 1 zielone chili, świeże
  • 1 czerwone chilli, świeże
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekane z grubsza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 300 g oczyszczonych krewetek
  • 150 g odwłoków z raków

Wykonanie:

  • Ugotuj ryż w bulionie na sypko. Niech odparuje.
  • Obierz czosnek i posiekaj drobno. Pokrój paprykę w kostkę .
  • Oczyść chilli z pestek i  drobno posiekaj.
  • Pokrój por w krążki, posiekaj grubo pietruszkę i dodaj do warzyw.
  • Usmaż warzywa na oliwie z oliwek, muszą  być al dente, a więc umiarkowanie miękkie. Dopraw je żółtą curry.
  • Dodaj owoce morza na samym końcu, tak aby tylko się podgrzały, bo inaczej będą  suche jak drzazgi.
  • Wymieszaj delikatnie ryż z ciepłymi warzywami i owocami morza.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *