Owsiane bułeczki z cynamonem

buleczki na sniadanie

No i znowu wypieki. Tym razem upiekłam owsiane bułeczki z cynamonem, wspaniałe na śniadanie. Od cynamonu to już się chyba uzależniłam, nie mówiąc o zapachu ciepłych świeżo upieczonych bułeczek.

Bułeczki są typowo drożdżowe, przypominają szwedzkie bułeczki cynamonowe, ale nie są tak słodkie. Poza tym bułki upiekłam na serwatce. Dodałam również płatki owsiane, suszona żurawinę i morelę. Cynamon świetnie pasuje z suszonymi owocami, o czym się przekonałam dawno temu, czemu wiec nie wypróbować go do wypieku śniadaniowego pieczywa.

buleczki owsiano cynamonowe

Przepis na  owsiane bułeczki z cynamonem

Składniki:

20 bułeczek

  • 300 ml serwatki, podgrzanej do  37ºC
  • 25 g färsk jäst
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 800 – 900 ml maki
  • 250 ml owsianych płatków
  • 250 ml suszonych owoców, ja miałam żurawinę i morele

Nadzienie

  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki  masła
  • 2 łyżki miodu

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w podgrzanej serwatce, dodaj miód, olej, po czym make i suszone owoce ( pokrój w kostkę morele), płatki owsiane i zagnieć lekkie ciasto.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem, po czym rozwałkuj  w prostokąt.
  • Wymieszaj masło, cynamon i miód. Posmaruj ciasto i przekrój na pół wzdłuż dłuższego boku. Złóż dwa razy każdy kawałek i pokrój na kwadraty.
  • Zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piecz bułeczki na 250ºC (termoobieg), około 12 minut.

owsiane bulki z cynamonem

Bulki z cynamonem na sniadanie

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *