Owsiane ciastka krajanka

Owsiane ciastka typu krajanka. Chrupiące, słodkie, lekko ciągnące owsiane ciastka, idealne do niedzielnej kawy. Właśnie je przed chwilą upiekłam. Nie wróżę im długiego żywota, bo znikają z talerza w mgnieniu oka. Dla mnie to żaden problem upiekę następne!
Przepis na ciastka jak zwykle prosty i szybki. Tak lubię! Tego typu ciastka mogę piec codziennie. Są mało pracochłonne.

Owsiane ciastka to najpopularniejsze ciasteczka w moim domu. Przyrządza je się szybko, a składniki są zawsze pod ręką. Piekę ciastka w prostokątnej formie, a potem kroję na  kawałki. Nie za grube, większe, mniejsze lub takie na jeden raz. Nadziane masą pyszności, a co najważniejsze ciastka są super proste i super smaczne.

Owsiane ciastka piekę na maśle, a w wersji wegańskiej na kokosowym oleju. Dodaję do nich rodzynki i suszone morele. Przepis na ciastka jest bardzo neutralny. Można do nich dodać bakalie według własnego smaku. Ja lubię rodzynki i morele. Chrupkie z zewnątrz, miękkie w środku…owsiane ciastka, którym trudno im się oprzeć!

owsiane ciastkaOwsiane ciastka

Składniki:

200 g masła

100 g cukru

250 ml klonowego syropu (golden syrop lub miód)

500 g owsianych płatków, u mnie górskie

100 g zmielonych migdałów

50 g rodzynek

50 suszonych moreli

garść malin

owsiane ciastka najlepszeMasło, syrop i cukier umieść w garnku. Postaw na kuchni i rozpuść masę. Kiedy masa zacznie się pienić i jest już bardzo gorąca dodaj owsiane płatki, a następnie zmielone migdały. Zdejmij garnek z kuchni. Pokrój morele w kostkę i wraz z rodzynkami dodaj do gorącej masy. Wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź, ułóż maliny i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180ºC na 15 minut. Wyjmij i pokrój od razu na małe kwadraty, po czym odstaw do ostygnięcia.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *