Owsiane ciasto marchewkowe

Witam i zapraszam na kolejne ciasto marchewkowe, tym razem z owsianymi płatkami i żurawiną. Bardzo wilgotne ciasto i łatwe w pieczeniu. Lekko dietetyczne, bo upieczone na owsianych płatkach. Do ciasta dodałam również żurawinę. Nie suszoną ale mrożoną przez co ciasto marchewkowe zyskało na smaku i jeszcze więcej na wilgotności.

ciasto marchewkowe owsiane

To ciasto upiekłam z dodatkiem stewii, która jest naturalnym słodzikiem, a to dlatego bo mi zabrakło cukru.

Przepis na owsiane ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 400 g marchewki, drobno utartej
  • 130 g owsianych płatków, zmielonych
  • 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 2 łyżki stewii lub dodatkowo 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dl świeżej żurawiny, u mnie mrożona

Wykonanie:

  • Ubij żółtka z cukrem na puszysto. Wymieszaj z utartą marchewką. W osobnej misce wymieszaj zmielone owsiane płatki z proszkiem do pieczenia i cynamonem i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj lekko łyżką.
  • Ubij pianę na sztywno z solą, dodaj do masy  i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj mrożoną żurawinę i lekko wymieszaj.
  • Wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładz powierzchnię. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez 40 minut.

ciasto marchwewkowe z żurawinąCiasto marchewkowe można bez wyrzutów sumienia zjeść na śniadanie!

przepis na ciasto marchewkowe

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *