Owsianka marchewkowa

Owsianka marchewkowa z tradycyjnych płatków owsianych przyrządzona równie smacznie jak owsianka ugotowana na błyskawicznych płatkach. Owsianka marchewkowa pachnąca imbirem i cynamonem. Pyszna, pożywna i zdrowa. Na śniadanie, na podwieczorek czy po treningu.owsianka marchewkowa 1


Owsianka marchewkowa – przepis

Składniki:

2 porcje

150 ml owsianych płatków, u mnie górskie

1 łyżeczka kokosowego oleju

250 ml wody

szczypta soli

1 duża marchew, utarta na tarce o drobnych oczkach

po szczypcie cynamonu i imbiru

2 łyżki miodu

2 łyżki rodzynek

2 łyżki laskowych orzechów

6 połówek włoskich orzechów

1 łyżka kokosowych wiórków

W małym rondelku wymieszaj wodę z płatkami i solą. Zagotuj. Dodaj przyprawy, utartą marchewkę, rodzynki, olej kokosowy i gotuj przez 5 minut. Jeśli owsianka jest za gęsta dolej wody. Przełóż owsiankę do miseczek i udekoruj uprażonymi orzechami i kokosowymi wiórkami.

 

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *