Owsianka z dyniowym kremem na śniadanie

Pobudka! Mówiąc szczerze to zastanawiałam się jak się pisze pobudka… nie zapomniałam! No więc kochani pobudka, bo zapraszam Was na śniadanie! Dzisiaj  specjalna okazja, bo przestawiliśmy czas na zimowy, ale ta pyszna owsianka z dyniowym kremem posypana leśnymi owocami wcale nie przypomina, że zima tuż, tuż.

No może trochę, bo przyprawiłam dynię korzennymi przyprawami, które przypominają zimę i święta… Tak, powoli wchodzimy w nastrój świąteczny, u nas na północy już pada śnieg. Mi się jeszcze nie uśmiecha odgarniać śnieg z samochodu, ale za świętami już tęsknię. Póki co słońce świeci, a ja zjadłam moją owsiankę, a teraz popijam gorącą kawę.

owsianka na śniadanie z dyniowym kremem

Owsianka z dyniowym kremem 

Składniki:

2 porcje

  • 200 ml błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego, grubo zmielonego
  • 2oo ml wody
  • 200 ml wody z mleka kokosowego (resztę zachowaj na kokosową śmietankę)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka agawe syropu lub miodu

Dyniowy krem

  • 200 ml gęstego musu z pieczonej dynii
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i zmielonych gozdzików
  • skórka starta z połowy cytryny
  • 1 łyżka agawe syropu
  • 1- 2 łyżki wody w zależności od konsystencji dynii
  • szczypta soli do smaku

Dodatki

  • leśne owoce, u mnie mrożona borówka, malina, jeżyna i jagoda

Wykonanie:

  • Wymieszaj suche składniki i zalej płynami. Gotuj aż owsianka zgęstnieje. Wymieszaj z agawe syropem.
  • Dopraw mus z dynii przyprawami, solą i syropem. Podgrzej i rozcieńcz wodą do kremowej konsystencji.
  • Podawaj owsiankę z dyniowym kremem i owocami.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *