Pączki cynamonowe nadziewane czekoladą

Dzisiaj Tłusty Czwartek! oczywiście nie może obyć się bez pączków! Co powiecie na pączki cynamonowe nadziewane czekoladą? Są przepyszne. Domowe pączki, donuty czy munki nie da się porównać z kupnymi. Przyznam są cukiernie, które mają dobre pączki i chwała im za to, ale ja i tak wolę domowe. Będąc w Polsce pierwsze co kupuję to pączki z mojej ulubionej cukierni. Ostatnio jadłam niesamowicie puszyste pączki teściowej mojego brata. Nic dziwnego to emerytowana cukierniczka. Dzisiejsze pączki bardzo przypominają jej wypiek ale nadziałam je czekoladowym ganache. Zamiast cukru pudru użyłam kryształu z cynamonem. Stąd pączki cynamonowe. Cynamon z czekoladą świetnie do siebie pasują.

Nie zawsze chce mi się robić pączki, ale dzisiaj jest wyjątkowy dzień. Musiałam je upiec…właściwie usmażyć. Najlepiej smażyć pączki na smalcu. Smalec to trwały tłuszcz, który w wysokiej temperaturze nie zmienia swojej struktury w odróżnieniu od oleju. Nawet jeśli użyjecie olej tłoczony na zimno to i tak podgrzany straci on swoje zdrowotne walory. Tak więc dzisiaj jest u mnie tłusto, śmię dodać trochę zdrowiej bo na smalcu ale bardzo kalorycznie! Jakby nie było to tłusty czwartek. Raz do roku można sobie pozwolić.

Pączki cynamonowe

Składniki:

na 20 pączków

300 ml podgrzanego mleka

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

650 g mąki

100 g masła

4 żółtka

szczypta soli

smales do smażenia

2 łyżki cynamonu + 100 g cukru do obtoczenia

Czekoladowe nadzienie

250 g gorzkiej czekolady , umnie 70% kakao

250 ml śmietanki kremówki

4 łyżki golden syropu

60 g masła

Podgrzej mleko z cukrem w garnku. Odlej połowę mleka i rozpuść w nim drożdże. Do drugiej połowy dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i złóż kilka razy. Podziel na 20 równych kawałków (ok. 60 g każdy) i zrób z nich okrągłe kule. Ułóż w odstępach na stolicy pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej smalec w wystarczająco dużym garnku do temperatury smażenia. Smaż pączki 5-6 minut odwracając je po połowie czasu. Wyjmij pączki łyżką cedzakową i jeszcze gorące obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem.

 Przygotuj czekoladowe nadzienie. Wszystkie składniki na ganache umieść w miseczce z uchwytami. Wlej wodę do małego garnka, umocuj na nim miskę i podgrzewaj powoli mieszankę, mieszając od czasu do czasu. Czekoladowa masa powinna być gładka i lśniąca. Wstaw do lodówki aby lekko zastygła na tyle aby można było ją wycisnąć. Napełnij cukierniczy rękaw zakończony podłużną cienką, tylką. Wypełnij jeszcze mocno ciepłe pączki czekoladą.
Nie wiem jak Wy ale ja zawsze wypełniam pączki nadzieniem po upieczeniu. Jest go o wiele więcej. Gorzką czekoladę można zamienić na mleczną. Cynamon można również dodać do ciasta.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *