Pad thai kurczak w nowym woke

Wreszcie dorobiłam się pożądnej patelni woke, całe 38 cm średnicy, po prostu pokaźne naczynko! Teraz to mogę wokować do woli, a zacznę od mojego ulubionego pad thai kurczak.

Jak to zwykle bywa z potrawami thai to lista składników ogromnie długa. Ale co tam ważne, że pyszne i na ostro. Z ostrością nie przesadziłam, bo moje najmłodsze by nie dało rady zjeść, ale i tak popijał co i rusz.

pad thai kurczakZnowu wykorzystałam odfiletowane nogi kurczaka, ale oczywiście w zamian można użyć piersi z kurczaka. Mięso podzieliłam na małe kawałeczki. Aby mięso było lekko chrupiące wymieszałam je z białkiem roztrzepanym z mąką kukurydzianą. Tak przygotowany kurczak wokuję aż się lekko zrumieni…

Tajskie jedzonko uwielbiam, bo lubię jak warzywa są wciąż chrupiące, a więc nie tracą wartościowych witamin. Jeśli już nastawiam się na tajskie to przygotowuję wszystkie potrzebne produkty na początku przyrządzania potrawy. Potem już tylko po kolei wokuję i wtedy działam sprawnie, szybko i bez paniki.

pad thai kurczak z nudlami i warzywamiPrzepis na pad thai kurczak

Składniki:

5 porcji

  • 800 g odfiletowanych nóg z kurczaka lub piersi
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 białko
  • 1 czerwone chilli
  • 4 cala świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 brokuł
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka kiełków fasoli
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego, tajlandski
  • 4 – 5 łyżek sosu chili, przepis
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 250 g nudli jajecznych, sucha masa

Wykonanie:

  • Przed rozpoczęciem przyrządzania pad thai przygotuj wszystkie warzywa. Bakłażana pokrój w słupki, posól i odstaw na 20 minut. Pozostałe warzywa pokrój również w słupki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, brokuła podziel na różyczki. Pokrój obrany imbir w drobną kostkę, również chili.
  • Odcedź z wody kiełki fasoli.
  • Mięso pokrój na małe kawałeczki. Białko wymieszaj z mąką kukurydzianą i dodaj do mięsa. Wymieszaj.
  • Na rozgrzany olej wrzuć imbir, czosnek i chili, po czym mięso kurczaka. Wokuj aż mięso się lekko zrumieni. Wyjmij i trzymaj w cieple.
  • Teraz wokuj warzywa. Zacznij najpierw od bakłaża, potem dodaj resztę warzyw. Dodaj mięso, soję i chili i ugotowane nudle. Być może potrzebujesz dodać więcej soi, aby woke był wystarczająco osolony. Wymieszaj.
  • Na końcu dodaj grubo pokrojoną kolendrę.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *