Pakistańska halwa -aromatyczny deser na ciepło

Dwa tygodnie temu byliśmy zaproszenia do znajomych na pakistański obiad. Znamy się od wielu lat. Amira i Munawar zawsze są gościnni i nad wyraz serdeczni. Chciałam Wam pokazać zdjęcia ze spotkania ale akurat było mnóstwo gości i nie miałam siły pytać się wszystkich, czy mogę zrobić zdjęcia. Następnym razem…Był również pyszny deser. Pakistańczycy jedzą tradycyjne desery. Amira kilka razy próbowała upiec coś typu europejskiego ale jakoś jej to nie wychodzi. Natomiast świetnie daje sobie radę z pakistańską halwą. Pakistańska halwa w niczym nie przypomina tej z tahini. Jest to deser na bazie kaszy mannej z różnymi dodatkami jak orzechy, migdały, suszone owoce czy utarta marchewka.

pakistańska halwa

Pakistańska halwa to deser wywodzący się z Indii. Indie i Pakistan były kiedyś jednym krajem. Kuchnia obu krajów zbytnio się od siebie nie różni. Jest to kuchnia na ostro, aromatyczna i bardzo smaczna. Pakistańska halwa jest tego przykładem.

Pakistańska halwa

Składniki:

4-6 porcji

1 mały batat, około 200 g

200 g kaszy manny

400 ml mleka

200 g wody

100 g rodzynek

100 g migdałów

100 g ghee (masło klarowane)

1 laska cynamonu

½ łyżeczki zgniecionego kardamonu

125 g trzcinowego cukru

25 kokosowych wiórków

½ łyżeczki soli

kokosowe chipsy do dekoracji

pakistańska halwa

Obierz batata ze skórki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zalej migdały wrzątkiem. Odstaw na 20 minut. Oczyść ze skórki. Zagotuj wodę z mlekiem, cynamonem, kardamonem i cukrem. Dodaj rodzynki, kokosowe wiórki i obrane migdały, gotuj jeszcze przez dwie minuty. Rozpuść masło ma patelni. Wsyp kaszkę i smaż przez 15 minut cały czas mieszając. Manna powinna się się zrumienić. Kiedy kaszka jest już usmażona to zaczyna się oddzielać od masła. Wyjmij cynamon i wlej mleko do kaszki cały czas mieszając. Kiedy halwa zgęstnieje dodaj batata, dokładnie wymieszaj i smaż halwę przez 3minuty. Pakistańska halwa smakuje najlepiej na ciepło. Przełóż halwę do miseczek i posyp kokosowymi chipsami. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *