Pałki kurczęce po persku

W świątecznym ferworze musi być i czas na porządny obiad, prawda! Ostatnio po persku gotuje mój mąż. Rządzi w kuchni w ciągu tygodnia, bo ma taką pracę. Dla mnie pozostaje weekend. Postanowiłam więc zrobić niespodziankę mężowi.

Przyrządziłam pałki kurczęce po persku. Zamiast ryżu zrobiłam zapiekankę z dyni i jarmużu…można i tak. Uwielbiam perską kuchnię. Jest prosta i aromatyczna. Pałki kurczęce świetnie pasują na party i pewnie je przyrządzę na moje urodzinowe przyjęcie. Marynowałam je jedynie przez godzinę ale zdążyły przejść przyprawami. Do zapiekanki użyłam cheddara, który ma intensywny smak. Nic dziwnego, dojrzewał 14 miesięcy! Ser świetnie podkreśla delikatną dynię i jarmuż. Wykorzystałam dynię piżmową, która jest dostępna o tej porze roku. Zamiast dyni z powodzeniem można użyć bataty.

palki_kurczece

Pałki kurczęce

Składniki:

4-6 porcji

10 pałek z kurczaka

Marynata

2 łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki puree z granatu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

4 łyżki oliwy

świeży koper do posypania

Zapiekanka 

500 g dyni piżmowej

10 cm pora

½ łyżeczki płatków chili

200 g jarmużu

4 łyżki mąki migdałowej

250 g mascarpone

2 łyżki masła + 1 łyżka do sosu

200 g śmietanki

1½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

50 g utartego cheddar

4 łyżki prażonych pistacji

pestki granatu

zapiekanka

W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę oprócz kopru. Dodaj osuszone pałki kurczęce i dokładnie wymieszaj. Marynuj przynajmniej przez godzinę lub przez noc. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC) i piecz mięso przez 45 minut. Po połowie czasu odwróć i piecz dalej.

kurczak_perskiDynię oczyść z pestek, usuń skórkę, pokrój w kostkę, posyp chili i podsmaż do miękkości na maśle. Liście jarmużu oddziel od twardych łodyg i grubo pokrój. Blanszuj w lekko osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź i opłucz zimną wodą. Roztop masło na patelni i zeszklij por. Dodaj mascarpone, śmietankę, migdały i zagotuj sos. zamiast migdałów można dodać mąkę. Migdały podobnie jak mąką zagęszczają sos. Dopraw sos solą i pieprzem po czym dodaj jarmuż, dynię i wszystko wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp cheddarem i zapiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym na 175ºC na termoobiegu. Posyp pałki kurczęce pestkami granatu i pokruszonymi pistacjami. Podaj mięso z gorącą zapiekanką.

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *