Pałki kurczęce w sosie curry

Dzisiaj kolejny obiad z kurczakiem, pałki kurczęce w sosie curry. Bardzo lubię tą potrawę i robię ją zarówno z piersią kurczęcą jak i udkami. Wspaniałe danie do ryżu lub bulgur. Bardzo aromatyczny sos z dodatkiem, curry, kurkumy i kajeńskiego pieprzu jak również świeżego imbiru, czyli praktycznie wszystko co zawsze mam pod ręką.

obiad z kurczakiem przepis

Pałki kurczęce w sosie curry

Składniki:

na 4 porcje

8 pałek z kurczaka

250 g pieczarek

1 por

1 czerwona papryka

1 łyżeczka sambal oelek

1 cebula

2 łyżeczki  posiekanej natki pietruszki

150 ml słodkiej śmietany

2 łyżki creme fraiche

150 ml bulionu z kurczaka

2 łyżeczki curry w proszku

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżki imbiru , świeżo startego

1 duży liść laurowy

2 łyżki oleju do smażenia

sól do smaku

liście bazylii do dekoracji

pałki kurczaka w sosie curryOprósz  pałki solą, kajeńskim pieprzem i zrumień na oleju. Obierz i pokrój pieczarki, cebulę i paprykę w kostkę, a por w krążki. Podsmaż warzywa na patelni i przełóż do mięsa. Dodaj curry, kurkumę, sambal oelek, imbir i liść laurowy i zalej bulionem. Gotuj aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i creme fraiche oraz natkę.  Podaj danie z ryżem ugotowanym na sypko lub jakąś kaszą np. bulgur.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *