Pałki z kurczaka po persku

Jesteśmy w trakcie noworocznych świąt. O tej porze część świata obchodzi Nowy Rok, między innymi Iran. Mój mąż pochodzi z Iranu, więc my pielęgnujemy obie tradycje i Nowy Rok świętujemy podwójnie. Z tej okazji przyrządzamy wiele irańskich potraw. Proponuję dzisiaj pałki z kurczaka w sosie ze śliwek. Oryginalna nazwa tej potrawy to khoresht aloo. Bardzo lubię mięso z owocami. Śliwki użyte w tym daniu smakiem przypominają polskie mirabelki. Są to śliwki suszone podobnie jak węgierki czy morele. Oprócz perskich śliwek to danie wymaga szafranu. Szafran jest jedną z moich ulubionych przypraw. Marynuję pałki z kurczaka w szafranie ale i dodaję go do sosu. Oczywiście podaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko.

Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany na mięsie z kością ma lepszy smak.  A Wy jak sądzicie? Oczywiście moje leniwe dzieci nie lubią obierać mięso z kości, więc często gotuję obiady z mięsa bez kości. Dzisiaj jednak przyrządziłam tradycyjne pałki z kurczaka po persku.

Pałki z kurczaka

Składniki:

na 4 porcje

1 kg pałek z kurczaka, 2-3 na porcję

100 g suszonych śliwek, mirabelki

1 cebula

0,5 g szafranu

1 łyżeczka kurkumy

szczypta kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka papryki w proszku

1 łyżka pomidorowego przecieru

sól i czarny pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru

1 l wrzątku

posiekanej kolendra lub natka pietruszki do posypania

Dodatkowo

ryż basmati na sypko, tutaj przepis

Pałki z kurczaka osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz, kurkumą, papryką, połową szafranu i solą. Smaż na oleju tak długo aż mięso będzie równomiernie zrumienione. Przełóż do garnka. na tej samej patelni zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Włóż śliwki i smaż przez 2 minuty. Przełóż do garnka. Wlej wrzątek, dodaj przecier, cukie, resztę szafranu i sól wedle smaku. Zagotuj sos po czym dodaj pałki. Sos powinien ledwo co przykrywać mięso. Gotuj przez 30 minut. Śliwki lekko się rozlecą i zagęszczą sos. Mięso powinno lekko odchodzić od kości. Ugotuj ryż na sypko. Kliknij w link powyżej. Wyłóż mięso do owalnej miski, wlej sos o posyp zieleniną. Podaj danie z ryżem.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *